Şile Sofular Köyü Gezisi ve 158 Yıllık Tarihi Tahlîsiye
Hemen başta söyleyeyim Tahlisiye cankurtaran teşkilatı demek. Başlığı okuyunca Şile’yi Sofular’ı bileceğinizi tahmin ettim ancak Tahlisiye ne ola ki dediğinizi duyar gibi oldum bu yüzden bir açıklama yapayım dedim.
Tahmin ettiğiniz gibi hafta sonumu Şile Sofular Köyü’nde geçirdim. Ümraniye’de oturmam hasebiyle, yakında bir plaj olsun ama kalabalık olmasın, hatta ormanlık olsun denize de yakın olsun, plajında duşu, tuvaleti hatta cankurtaranı olsun istedim ve en uygun yer olarak Şile Sofular Köyü rotamı belirledim.
Şile Sofular Köyü Mesire Alanı ve Şile Sofular Köyü Plajı tam istediğim gibiydi. Şile yoluna çıktıktan sonra Sofular tabelasını takip ederek güzel bir ormanlık yoldan ilerledim. Sağda solda yol kenarlarında, bakkallardan, marketlerden ve seyyar satıcılardan günün plaj ve piknik ihtiyaçlarını giderdikten sonra mesire alanına doğru rotamıza devam ettik. Merak etmeyin ihtiyacınız olan her şeyi yol boyunca satıyorlar.
Sofular Köyü Dobra Ahmet Dede Türbesi
Tarihi mezar taşlarına ilgi duyduğum ve bu alanda yaptığım araştırmalarımı Mezar Taşları isimli web sitemde yayınladığımı bir kez daha sizinle paylaşmak istiyorum. Seyahatlerimde gezdiğim yerlere yakın Osmanlı Mezar Taşları ve Osmanlı Mezarlıkları varsa mutlaka ziyaret ederim. Burda da marketlerden alışveriş yaparken esnafa tarihi mezarlıkların var olup olmadığını sordum. Esnaf bana mesire alanına gelmeden 50 metre geride bir arazide Dobra Ahmet Dede Türbesi olduğunu söyledi.
Hakikaten mesire alanı girişine gelmeden sağ tarafta bir özel mülke ait duvarlar vardı ve bu duvarların başlangıcında stabilize bir yol vardı. Bu yol sizi geniş bir tepelik araziye çıkarıyordu. Arazinin tam ortasında muhteşem bir çınar ağacı ve hemen onun altında da Dobra Ahmet Dede Mezarı sizi karşılıyordu. Etrafı 1 metrelik yeşil fayans örülü bir duvarla çevrili mezarın baş ve ayak taşları üzerinde Türkçe yazılı beyitlerin olduğu kitabeler mevcuttu. Mezarın hemen sol tarafında definecilerin çalışması neticesinde göçük oluşmuştu.
Bu heybetli mezarı tarihi çınar ağacı gölgeliyordu. Baş mermerinde büyük bir ihtimalle başka mezardan alınmış Dardağan eklenmişti. Serpuşun hemen altında bir besmele ve onun altında “Yüce Allahımızın Evliya Kulu Dobra Ahmet Dede Hazretleri Doğumu 1627- Ölümü 1700″ yazısı vardı. Bu yazının hemen altında da kime ait olduğunu bilemediğim 5 kıtalık bir şiir vardı.
Dobra Ahmet Dede’nin ayak taşındaki mermer kitabede ise, İki parafraftan oluşan; Yüce Allahımız Hangi Kullarını Sever, Hangi Kullarını Sevmez şeklinde bildiriler yazılıydı. Bu bildiri satırlarına “Yüce Allahımız define uğruna mezarları talan edenleri de sevmez” maddesini ekleyip mezara duamızı ettikten sonra mesire alanına giriş yaptık.
Şile Sofular Köyü Mesire Alanı
İlk durağım Şile Sofular Köyü Mesire Alanı oldu. Hemen belirteyim ülkemizde fiyatların her an, herkesin keyfine göre değişime uğraması sebebi ile sizinle gittiğim tarihi paylaşıyorum çünkü girişteki arkadaş fiyatlara zam geleceğini söyledi. Ben 6 Temmuz 2024 tarihinde Mesire alanına gittiğimde Otomobil için 250 TL ödedim. Aşağıya tüm fiyatları veririm ama dediğimi gibi fiyatlar güncellenebilir lütfen kontrol edin hazırlıksız yakalanmayın.
Mesire alanında mangal, semaver yakılabiliyor alana girişte yoğun bir duman sizi karşılayabilir yangın var diye panik yapmayın. Çadır kurulabiliyor (Bir gecelik Çadır 250 TL) hatta yüksek sesle müzik çalınabiliyor mesela beni ankara havasıyla karşıladılar, ortalığa çöp atılabiliyor, çöp konteynırı var ama kim gidecek te oraya çöp atacak hatta yeri geldiğinde çevreye ve doğaya saygı duyulmayabiliniyor. En azından benim izlenimlerim böyle. Genelleme olmasın ama durum böyle…(Mesire alanı hakkında diğer bilgiler hemen altta)
Şile Sofular Köyü Mesire Alanı Giriş Ücretleri 2024
Şile Sofular Köyü Mesire Alanı Giriş Ücretleri Temmuz ayı 2024 fiyatları ise şöyle;
- Yaya Girişi: 80 TL
- Motorsiklet: 150 TL
- Otomobil: 250 TL
- Minibüs: 300 TL
- Otobüs: 500 TL
Araçlarınızı mesire alanının içine veya plaja yakın bir yere park edebiliyorsunuz. Dışarıdan market gibi ihtiyaçlarınız olduğunda araçla çıkış yapıp geri dönerken giriş fişinizi göstermeniz yetiyor.
Piknik alanında çadır kurup konaklama yapılabiliyor bunun fiyatıda gecelik 250 TL. Siz çadırınızı kuruyorsunuz gece görevli gelip sizden ücretini tahsil ediyor. Karavanlar için ayrı bir fiyat var mı sormadım.
Şile Sofular Köyü Plajı
Mesire alanında kahvaltı yaptıktan sonra hemen ilk işim plaja inmek oldu. Oldukça dalgalı olan plajda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm güvenlik önlemleri alınmış. Jetski, Cankurtaranlar, Ambulans, denizde ve karada güvenlik bariyerleri ve cankurtarma ekipmanları ile güvenli bir plaj keyfi yapmak mümkün. Ama ben bu önlemlere aldırmayacağım inadına boğulacağım diyorsanız keyfinize kalmış bir durum. BUNU NEDEN SÖYLEDİM? Ben plajda olduğum gün içinde Boğulmakta olan 5 kişiyi gözümün önünde cankurtaranlar kurtardı. O kadar anonsa uyarıya rağmen insanlarımız vurdum duymaz.
O cankurtaranlar ki plajda sorumsuz ebeveynlerin çocuklarına bile gözkulak oluyorlar. Bu yüzden adeta deniz içinde ejderha gibi tabiri caizse azrailden önce boğulanlara yetişen Cankurtaranlar övgüyü sonuna kadar hakediyorlar, sadece övgü değil aldıkları maaşı da. Ne kadar ücret alsalar azdır.
Şile Sofular Köyü Plajı denize girmeden yürüyüş ve sahil kenarı gezi yapmak isteyenler için uzun bir kumsala sahip. Ancak yüzemeye glediyseniz belirlenmiş güvenli bölgelerin dışına çıkmamalısınız.
Kum Zambağı: Plajda bir çok kişinin görmezden geldiği ve genelde ilgi duymadığı benim ise bayıldığım bir şey varsa oda Kum Zambağı. Endemik bir bitki olan kum zambağı’na şile sahillerinde rastlamak mümkün. Çok güzel görüntüleri olan bu zambakların kopartılması yasak, koparmanın cezası 73.747 TL’dir. Şile Belediyesi Kum Zambaklarını korumak için özel alanlar belirlemiş ve buralara bilgilendirme tabelaları koymuş. Özellikle plajdan faydalanmak isteyenler, Plaja yakın yerlerde büyüyen kum zambaklarına dikkat etmeli.
Şile Sofular Köyü Plajı giriş ücretleri için ayrıca bir ücret ödemenize gerek yok. Şile Sofular Köyü Mesire Alanı Giriş Ücretleri için ödeme yaptıysanız bu ödemenin içinde plaj hizmetleri de var. Ancak plaj içindeki Duş ve WC ücretleri ayrı. Zam gelebilir ama yinede söyleyeyim. Duş ücreti 20 TL WC ücreti 10 TL.
Şile Tarihi Tahlisiye (Cankurtaran) Binaları
Maklemin girişinde Tahlisiye binalarının (Cankurtaran) binaları olduğunu söylemiştim. Konuyu kısa bir açarsak; Şile Belediyesi web sitesinden edindiğim bilgiye göre, Tahlisiye teşkilatı en köklü denizcilik kurumlarımızdanmış. Bu kurum günümüzde Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri adını alan teşkilat,1866 yılında Tahlisiye İdaresi adı altında kurulmuş. Bu nedenle Karadeniz’de boğazın her iki yanında konuşlanan teşkilatın İngilizler tarafından 1866 da yapılan binaları ve eski kurtarma malzemeleri tarihi eser niteliğindeymiş.
Şile’nin simgesi haline gelen bu binalar 2011 yılında restore edilerek turizm değerleri arasında ilçeye kazandırılmış. Bu tarihi görmek isteyenler Şile Karaburun mevkiindeki tarihi yapıları görebilir.
Şile Sofular Köyü Tarihi Tahlisiye Binaları
Şile karaburun’da bulunan Tahlisiye binalarının ve kayıkhanesinin bir benzerini Sofular Plajında güneşlenirken görmek beni şaşırtmıştı. Bi ara yediğim karpuza ara verip kafamı sola çevirdiğimde plajın az ötesinde tarihi bir kayıkhane gözüme çaptı. Fotoğraf makinemi alıp görmeye gittiğimde harika bir yapıya şahit oldum. Muhteşem kareler aldım kendimce.
Bu bina burada ne arıyor, acaba kimin, ne için harabe gibi sorular aklımdan geçiyorken biraz ötesinde tepenin üstünde bir gözetleme kulesi gözüme çarptı. Canon 18×275 zoom lensimle kuleyi yakınlaştırdığımda yanında farklı tarihi binaların olduğunu gördüm. Tarihi seven biri olurda hiç yerinde dururmu diye kendime gaz vererek, binaların olduğu tepeyi tırmanmaya başladım. Tahlisiye binaları olduğunu bir görevliden öğrendi. narika yapılarda olan binalar muhteşemdi. İçlerini doyasıya gezdim ve fotoğrafladım.
Koğuş Binası, İdari Binalar, Gözetleme Kulesi, Banyo ve Tuvaletlerden oluşan yapılar tepeye hakim bir yerde tüm tarihi ihtişamlarını sergiliyordu. Bu binalara ait olan kayıkhane ise az önce sahilde gördüğüm yapı idi. Sanki bir film platosunun içindeymişim gibi hayaller kurarken buranın aynı zamanda film platosu da olduğunu öğrendim. Hatta gelin ve damat çekimleri gibi özel çekimlerde yapılıyormuş. Tam yeriydi gerçekten. Özellikle gözetleme kulesine ve manzarasına bayıldım.
Gözüm Kaldı, Gözlüğüm Düştü:)
Tahlisiye binalarını ve bahçesini hayranlıkla inceleme yaparken mutfak bölümündeki mermer ağızlı kuyu halkası dikkatimi çekti. Acaba içinde ne var diye eğildiğimde boynuma takılı olan gözlüğümü kuyunun içine düşürdüm. Kuyu deliğinin içine ışık tuttuğumda, içerine hiçbir pencerenin ve kapının olmadığı bir yer olduğunu gördüm. Ne giriş vardı nede çıkış, sonradan bu enteresan odanın sarnıç olduğunu keşfettim. Çatılardan akan suları bir boru vasıtasıyla sarnıça biriktirip ihtiyaç halinde kullanıyorlardı.
Neyse ki küçük bir kanca ve ip yardımıyla gözlüğümü sarnıçtan almayı başardım. Çevredeki harika yapıları rahat bir şekilde gezdikten sonra, tarihi tahlisiye binalarını ve muhteşem manzaralı yapıları geride bırakarak yönümü, kum zambaklarının olduğu plaja doğru çevirdim.
Hafif güneş yanıklarıyla harika ve keşif dolu güzel bir Şile gününü sonlandırdım. Gün batımına doğru arabamla ilerlerken fani belleğimde, Tahlisiye, Dobra Ahmet Dede, Kum Zambakları, Cankurtaranlar ve Gözlüğüm kaldı…
Şile Sofular Hakkında Sıkça Sorulan Sorulara Kısa Cevaplar
İstanbul şile sofular hava durumu nasıl?
Hava durumu genelde gayet iyi ve çok sıcak. Yola çıkmadan bir gün önce yine de bir göz atın.
Sofular köyü sofular plajı mesire yeri şile fotoğrafları var mı?
Var yukarıda birkaç tane paylaştım.
Şile Sofular mağarası nerede?
Şile ilçesinin Sofular Mahallesinde sahil kısmında bulunan mağara burnu mevkiinde.
Sofular şile arası kaç km?
14 KM ve 18 Dakika sürüyor
Sultanbeyli şile sofular kaç km?
37 KM 38 dakika sürüyor.
Şile Sofularda denize giriliyor mu?
İBB cankurtaranlarının belirlediği yerlerde giriliyor.
Şile Sofularda dalga durumu nasıl?
Çok dalgalı gel git olaylarına dikkat etmek lazım.
Şile Sofularda Denize girilecek yerler neresi?
İBB Sofular köyü mesire alanı güvenli.
Şile Sofular Plaj ve mesire alanı 2024 giriş Ücreti ne kadar?
Yaya Girişi: 80 TL, Motorsiklet: 150 TL, Otomobil: 250 TL, Minibüs: 300 TL, Otobüs: 500 TL
Şile Sofular mesire alanında mangal yakılıyor mu?
Evet yakılıyor.
Şile Sofularda kamp alanı var mı, çadır ne kadar?
Evet var çadır sizden geceliği 250 tl.
Ümraniye Şile Sofular arası kaç Kilometre?
50 KM 47 dakika.
Şile Sofularda gezilecek yerler neresi?
Sofular Mağarası, Tahlisiye Binaları ve Dobra Ahmet Dede Türbesi ve kum Zambakları görülmeye değer.
Şile Sofularda market, camii, tekel var mı?
Evet Sofular köyünün içinde hepsi var.
Plajda otopark, duş ve WC bulunuyor mu?
Evet bulunuyor. Duş 20 TL WC 10 TL.