Vlog Nedir, Nasıl Çekilir? (En Basit Vlog İpuçları)
Merhaba yeni bir makalemle yine karşınızdayım, bu makalemde sizinle Vlog, Vlog Nedir, Vlog Nasıl Çekilir, Vlogger Kimlere Denir? sorularının cevaplarını bulmaya çalışacağız.
Açıkcası ilk duyduğumda bende acaba bu Vlog dedikleri şey nedir diye merak etmedim değil. Düz mantık yürüttüğümde, bir konu hakkında yayınlanan yazı veya makaleye blog, aynı konunun video ile çekilip yayınlanmasına da vlog deniyor galiba dedim.
Ayrıca yazarak yayınlayanlara Blogger, Video çekip yayınlayanlara Vlogger, Vlog çekmeye de Vlogging deniyor diye düşünmüştüm. Tam anlamı bu olmasa da Vlogger buna yakın bir şey oluyor, yani video ile ilişkili bir aktivite yapan kişiye vlogcu deniyor.
Vlog Nedir, Vlog Nasıl Çekilir?
Vlog Nedir sorusun cevabını en basit yolla anlatmak istersem şunu söyleyebilirim. Şu an burada okuduğunuz makaleyi Blogumdan okuyorsunuz ve ben vlog hakkında yazıyorum, görsel fotoğraflar ekliyorum ortaya blog yazısı çıkıyor. Benim gibi yapanlara yani blog yazanlara blogger deniyor.
Fakat bu makaleyi bir kameranın karşısına geçerek yada yolda yürüyerek size anlatmış olsaydım o zamanda bu Vlog olacaktı ve bu işi kamerayla yaptığım için bende vlogger olacaktım. İşte düz mantık olarak vlog nedir sorusunun karşılığı tam olarak bu.
Wikipedia Vlog için şunları söyler; Bir kayıt ekipmanı eşliğinde kaydedilmiş ve yayınlanmış bir görüntünün şeklidir.
Vlog girişleri genellikle gömülü videoyu (veya bir video bağlantısını) destekleyici metin, resimler ve diğer meta verilerle birleştirir .
Girişler tek seferde kaydedilebilir veya birden fazla parçaya kesilebilir. Vlog kategorisi, video paylaşım platformu YouTube’da popülerdir
Son yıllarda Youtube gibi video platformları, sosyal medyada insanların istedikleri bilgileri yayınlayabilecekleri dev bir topluluğa dönüştü. Youtube’nin yanı sıra İnstagram, Facebook, Whatsapp ve Tiktok gibi Sosyal Medya devleri de vlogger’lar için inanılmaz imkanlar sunuyor. Şöhret olmanın yanı sıra Vloglar, insanların hayatlarının pek çok alanında, insanlara yardım etmeleri için eşsiz bir yol oluyor ve onlara inanılmaz imkanlar sunuyor.
Vlog Çeşitleri Nelerdir?
İnternette yayınlanan bazı bloglarda vlog kültürü ve buna paralel konu ve kitle anlamında lokal bir kategorilenme söz konusudur. Yani internette bloglara baktığınızda, Kişisel Blog, Sağlık Blogu, Beslenme Blogu, Güzellik ve bakım Blogu gibi blog çeşitlerine rastlayabilirsiniz.
Bu kategorilenme, doğru kitleye hitap etme, kitle oluşturma ve ticari getiriler için gereklidir. Aynı durum Vloglar içinde geçerlidir. Dilerseniz Vlog çeşitlerine kısaca bir göz atalım.
Kişisel Vloglar
Kişisel vlog, vlog çekeni insanlara tanıtmak, yaşamından ve düşüncelerinden kesitler sunmak için yapılan çevrimiçi bir videolardır. Bu tür vloglarda mekan ve zamanın çokta önemi yoktur. Bu tür Vlogger’lar her an her yerde ellerinde video cihazı ile karşınıza çıkabilirler.
Canlı yayın Vlog’ları
YouTube , 2008 yılında YouTube Live adlı canlı bir yayın özelliğini duyurdu . Bu özellik Instagram ve Facebook gibi diğer sosyal platformlar tarafından da kuruldu. Ağırlıklı olarak Youtube de yapılan bu tür yayınlara Canlı yayın Vlog’ları diyoruz.
Bilgilendirici Vloglar
Görüntüleyiciyi belirli bir konu hakkında eğitmek için tasarlanmış Video Bloglardır. Bu tür vloglar bir ürün, bir yer veya bir uygulamayı tanıtma veya hakkında deneyimler ve bilgiler paylaşma üzerine çekilmiş videolardır.
Yas ve Duygusallık Vlogları
Kayıp, keder ve yas duygularını ifade etmek için tasarlanmış Video Bloglardır. Bu tür vlog içeriklerinde, kayıp yakınlarını bulmak isteyenler, ölmüş birinin arkasından taziyelerini bildirmek veya onun hatıralarını anlatmak için yapılan yayınlar ve hasta biri için yardım ve motivasyon videoları bulunmaktadır.
Konuşma Vlogları
Video Blog resmi yayın veya sivil anlamda tartışma oluşturmak için tasarlanmıştır. Örneğin, Siyasi bir bürokratın veya devlet başkanının halka sesleniş videosu bu tarz vloglardandır.
Motovlog
Motosiklet sürerken oluşturulan Video Bloglar bu tarz vloglardır. Ayınısı araç kullanırken de yapılabilir o zamanda bu tür vloglar, Otovlog olarak adlandırılır.
Bu tür vloglar çekilirken trafik kurallarına ve trafikteki sürüş güvenliğine ve ekipmanlara özellikle hassasiyet gösterilmelidir.
Değerli okuyucularım vlog çeşitlerinden de bahsettikten sonra kendi reklamımı yapma gereği hissediyorum. Bende zaman zaman kanalımda, kısa kısa vloglar çekmek istiyorum. Şimdiden ekipmanlarımı tamamlayarak vlog çalışmalarıma başlamayı düşünüyorum.
Yine de blog yazılarımı kendi bloğumdan yayınlarken bir yandan da youtube kanalımda ara sıra vlog çekimleri yapıyorum. Kendi kanalımdan örnek bir vlog çekimine göz atmak isterseniz hemen aşağıya bakabilirsiniz. Lütfen kanalıma girmişken abone olmayı unutmayın.
Vlog Kültürü Nasıl Hızla Yayılıyor?
Vlog çekimleri yapmak Youtube kültürünün vazgeçilmezi haline geldi. Youtube kültürünün önemli bir parçası olan vlog bir anlamda youtube kitlesine de büyük bir katkı sağladı. Gün geçmiyor ki yeni bir vlog kanalı açılmasın veya yeni bir vlogger bize kendini göstermesin.
Günümüzde bir çok insan genel olarak kendi kitlesini oluşturarak, izleyicileriyle bağlantı kurmak istiyor. Gerçek hayatta konuşamadıklarını veya yapamadıklarını, yada tam tersi her zaman yaptığı bir şeyi yayınlamak için kameranın karşısına geçen insanlar, bir anlamda yaşantılarını teşhir ederek bir etkileşim içinde olmak, ünlü olmak ve popüleriteden iyi bir gelir elde etmek istiyorlar.
Özellikle ülkemizde genç yaşta bu işi yapan bazı vloggerlar hatırı sayılır gelir elde ederek ihtişamlı bir hayatın kapılarını aralıyorlar. Bu durum ülkemizde neredeyse her yaştan insana cazip geliyor.
Çok fazla sermaye gerektirmeyen, kendi işinin patronu olmak isteyen, serbest ve bağımsız iş imkanı sunan bu yeni ve gözde meslek, özellikle gençlerimizin iştahını kabartıyor.
Sosyal Mecralar Story İle Vlog’a Teşvik Ediyor
Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi, Youtube, Facebook ve İnstagram gibi sosyal medya devleri kişileri vlog yapmaya teşvik ediyor. Özellikle son zamanlarda, sosyal mecralarda yaygın olan Story ( kısa hikaye paylaşımı) her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlandı.
Adeta sosyal medya uygulamaları. kullanıcılarını bu anlamda teşvik ediyor. Hemen hemen sosyal medya kullanan herkes fotoğraflarla veya kısa kısa video görüntüleriyle kendi hikayesini oluşturup paylaşıyor.
Sosyal medya kullanıcıları kendi görüntülerini, yaşam standartlarını, aktivitelerini, etkinliklerini kısacası günlük hayat hikayesini tanıdığı veya tanımadığı insanlara göstermek isteyenler daha çok İnstagram, Facebook ve Whatsapp gibi sosyal mecraları kullanıyorlar.
Vlogger Olmak Gözde Meslek
İnstagram, Facebook ve Whatsapp uygulamalarında hikayelerini ve boy boy fotoğraflarını paylaşanlar gelen olumlu etkileşimlerden fazlaca mutluluk alabiliyorlar.
Sosyal mecralarda hatırı sayılır takipçiye ulaşanlar fenomenliğini hazzına ulaşıyor ve bu durumu gelir kapısı olarak kullana biliyor. Hele bir TikTok uygulaması var ki evlere şenlik
Biraz daha cesaretli olanlar, konuşma ve anlatım kabiliyeti daha güçlü olanlar ise yotube’de bir kanal açarak vlog çekimleri yapıyorlar akabinde Vlogger olarak tanınmak istiyorlar. Başarılı olanlar milyonlara vloglarını izletebiliyorlar ve hatırı sayılır bir gelirde elde ediyorlar.
Çünkü vlogger olmak artık meslek haline geliyor. Benimde izlemekten zevk aldığım ve sıkı takipçisi olduğum 11 Milyon abonesi olan Vlogger Casey Neistat bunlardan biridir.
Değerli dostlar; “Vlog Nedir, Vlog Nasıl Çekilir” başlıklı makalemin sonuna gelmiş bulunuyorum. Umarım yazdıklarımdan faydalanabilirsiniz. Vlog konusunda bilgilerinizi veya benim yanlış yazdığım bir durumu yorum olarak paylaşa bilirseniz bizde faydalanmış oluruz.